Pozor!! Bolševník velkolepý se dere na Slatinu

10.07.2014 22:40

Podél přítoku Hostavického potoka do Slatiny byl na několika místech zjištěn porost bolševníku velkolepého (Heracleum mantegazzianum).

Bolševník velkolepý je řazen mezi nejnebezpečnější invazní druhy na českém území, které dokáží ničit původní ekosystémy, což platí i pro území mnoha dalších států.
Jeho rozšíření v těchto místech zřejmě způsobily velké jarní vody v minulém roce 2013, které sem pravděpodobně zanesly jeho semena. V minulých letech se v okolí Slatiny nevyskytoval.

Dorůstá 2 - 4 m výšky a rychle se šíří v místech, kde se uchytil. Svým vysokým vzrůstem a pod hustými listy dokáže pohltit až 80 % slunečního světla, tím potlačuje veškerou vegetaci a nakonec zcela znemožní ostatním rostlinám růst. Tomu napomáhá i jeho časné klíčení ze semene již v předjaří. Pro náročnost jeho likvidace, je vždy mnohem účinnější zasahovat v počátcích jeho výskytu a ve stadiu, než stačí vysemenit.

Bolševník velkolepý je také nebezpečný pro člověka. Látky obsažené v jeho listech a lodyze způsobují poleptání pokožky, velké puchýře a jsou nebezpečné pro oči.

Na jeho výskyt v okolí Slatiny jsme upozornili příslušný odbor magistrátu a bylo nám přislíbeno, že bude zajištěna jeho likvidace.

Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum) na Slatině

Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum) na Slatině